Onze planeet is de thuisbasis van een indrukwekkende diversiteit aan vogels, met een totaal van meer dan 11.000 verschillende soorten die zich over alle hoeken van de wereld verspreiden.
Hoewel deze grote verscheidenheid aan soorten zou kunnen suggereren dat vogels overal ter wereld in grote aantallen te vinden zijn, is de realiteit dat de meeste van deze vogelsoorten slechts een relatief klein deel van de aarde bewonen.
Slechts een klein aantal van deze soorten, een paar dozijn om precies te zijn, kunnen echt 'kosmopolitisch' worden genoemd. Deze kosmopolitische vogels onderscheiden zich doordat hun leefgebieden uitzonderlijk groot zijn, sommige bestrijken zelfs zes continenten of strekken zich uit over minstens drie oceanen. Deze bijzondere vogels zijn de verbindende schakels in onze wereldwijde biodiversiteit. Ze vormen een gemeenschappelijke draad door de menselijke ervaring heen, aangezien ze soorten zijn die door bijna iedereen op de wereld herkend en gewaardeerd kunnen worden.
Ze herinneren ons eraan dat, ongeacht waar we ons bevinden op deze aarde, we altijd deel uitmaken van een groter, onderling verbonden ecosysteem.
We dachten dat jullie het leuk zouden vinden om te zien welke vogels ons zo bij elkaar brengen.
De boerenzwaluw is een van de beste voorbeelden: een vogel die minder dan 28 gram weegt en wiens trekroutes Canada, Tierra del Fuego, Noorwegen, Namibiƫ, Rusland, Australiƫ en de meeste plaatsen daartussenin aandoen. Hun fonkelende kleuren en sierlijke acrobatiek verrukken iedereen op elk continent (behalve op Antarctica, daar komen ze niet voor).
Hoewel het soms een zeldzaamheid lijkt als je de mooie grote zilverreiger ziet, met zijn gratie en statige houding, komt deze vogel in een groot deel van de bewoonde wereld voor, met uitzondering van woestijnen en het hoge noorden.
Regenwulpen vliegen langs de kustlijnen van zes continenten om te jagen op vioolkrabben en andere ongewervelde zeedieren.
Glanzende Ibissen hebben een onregelmatige verspreiding, maar hun verspreidingsgebied beslaat zes continenten, waardoor vogelaars over de hele wereld de kans krijgen om de spectaculaire irisatie van deze vogel te bewonderen.
In Nederland spreken we van de 'Zwarte Ibis', in Frankrijk van de 'Ibis Falcinelle en in Engeland van de 'Glossy Ibis'. Hun wetenschappelijke naam is vertaald: de Glanzende Ibis. Wij vinden die mooie wetenschappelijke naam veel beter bij deze prachtige vogel passen.
De prachtige Reuzenstern — de grootste stern ter wereld — komt vaak voor in het binnenland, op plekken als de Nijlvallei, het binnenland van AustraliĆ« en Kazachstan. De Reuzenstern is te herkennen aan zijn lang sterke rode snavel. Bijna allemaal hebben ze aan het einde van de snavel ergens een zwart stipje.
De visarend is een unieke roofvogel omdat hij uitsluitend vis eet. Hij is niet verwant aan andere roofvogelsoorten. Visarenden jagen op vis langs kusten en waterwegen over de hele wereld!
Zilverplevieren zijn het hele jaar in ons land aanwezig, met de laagste aantallen in juni en juli. De najaarstrek begint in juli en houdt aan tot in november. De Zilverplevier is een kustvogel die je op vrijwel elk strand ter wereld kunt zien.
Als je een markeerstift zou pakken en alle kustlijnen van de wereld zou omlijnen, zou je aardig in de buurt komen van het tekenen van de verspreidingskaart voor de Stee
De Steenloper foerageert op kenmerkende wijze, waarbij hij met zijn snavel allerlei materiaal (schelpen, steentjes, zeewier) omkiept om te kijken of er iets onder zit (vandaar de Engelse naam 'Ruddy Turnstone').
Slechtvalken komen op elk continent voor, behalve Antarctica. De Slechtvalk is een krachtige jager van het open land en 'slaat' vogels na een lange, snelle stootduik (van meer dan 200 kilometer per uur) of na een volhardende achtervolgingsvlucht, neer. Hij broed op randjes en richels en in oude kraaiennesten.
Strandlopers broeden in de meest noordelijke uithoeken van de wereld. Het leefgebied in de zomer bestaat uit arctische, vochtige en rijk begroeide toendra. Sinds 1981 zijn ze ook in steeds grotere getale in Nederland waargenomen.
Wij vonden dit heel speciaal en wilde dit weetje graag met jullie delen!