De kameel is een dier dat veelvuldig gehouden wordt en regelmatig in dierentuinen te zien is. De wilde kameel komt alleen nog voor in kleine populaties in de steppen en halfwoestijnen van China en Mongolië.
De Kameel heeft in totaal 34 tanden. Hij krijgt zijn volwassen tanden zijn pas als hij 14 jaar is. Als je weet dat een kameel hooguit 40 jaar wordt, is dat best wel laat. Het is daarom dat een hij een hele sterke boven- en onderlip heeft. Daarmee kan hij zijn voedsel (gras, bladeren en takken) vastgrijpen en lostrekken zonder daar zijn tanden voor te hoeven gebruiken.
Kamelen kunnen als enige landdier zowel zoet- als zout water drinken zonder daar ziek van te worden. Ze drinken, als er water te vinden is, 60 liter per minuut, en kunnen in één keer wel 100 liter drinken! Als er lange periodes van droogte zijn, en kamelen geen water vinden, dan pompen hun nieren veel water uit de 'voorurine' terug in hun bloed. Zelfs als een kameel een loopneus heeft, dan loopt er een speciaal groefje onder zijn neus naar zijn lippen. Op die manier verliest de kameel nooit een drupje water. Alle vocht wordt opgeslagen. Is dat nu niet bijzonder?
In de koudere woestijnen van Centraal-Azië, kan het 's nachts heel koud worden. Door zijn dikke vacht kan hij temperaturen verdragen tot -30ºC. In de zomer verliest de kameel dikke plakken vacht en kan hij overleven in temperaturen tot 40ºC. Het is dus een dier met een bijzonder aanpassingsvermogen.
De kameel kan zijn neusgaten sluiten wanneer hij in een zandstorm terechtkomt, zodat er geen zand in zijn neus komt. Hij heeft ook hele lange wimpers, die helpen hem om zijn ogen te beschermen tegen het harde zand.
De kameel is een 'eeltpotige', dat houdt in dat er tussen zijn tenen grote eeltplekken zitten, zodat hij makkelijker over zand kan lopen. Bovendien lijkt het alsof de kameel een beetje zwalkt als hij loopt, dat komt omdat hij een 'telganger' is. Dit betekent dat hij eerst zijn twee linkerpoten vooruit zet en daarna zijn twee rechterpoten. Dat kun je goed zien in onderstaand filmpje.
Hopelijk weet je nu iets meer over dit bijzonder dier!