Falabella's: 's werelds kleinste paardjes


De falabella is het meest bekende miniatuurpaard ter wereld. Ze zijn echter niet het enige ras dat als miniatuurpaard wordt beschouwd. Je hebt ook nog rassen als de mini-shetlander, het Amerikaans minipaard en de mini-appaloosa.

Kenmerken

Falabella's zijn voor paarden uiterst klein. De schofthoogte (schouderhoogte) zit tussen 63 en 78 cm. Het paardje komt proportioneel en qua lichaamsbouw overeen met een paard, niet met een pony wat veel mensen denken.

De vachtkleur van dit ras is over het algemeen zwart en bruin en in mindere mate komen speciale kleuren voor zoals: gespikkeld (appaloosa) en palomino (goudkleurige vacht met witte manen en staart).

Falabella’s zijn zeer intelligent en leergierig, maar ook aanhankelijk en oplettend. Ze kunnen tussen de 25 en 40 jaar oud worden.

Twee falabella's aan het spelen in de wei
Twee falabella's aan het spelen in de wei

Oorsprong

Het ras is vernoemd naar de familie Falabella. Een rijke en zeer bekende Argentijnse paardenfokker uit de 19e eeuw, zag enkele opvallend kleine paarden in een wilde kudde vlakbij Buenos Aires. Hij besloot met deze kleine paarden te gaan fokken om een huisdierras te creëren zonder het warmbloedtype van het ras te verliezen. Het is met hem begonnen en via vader op zoon is het fokken doorgegaan totdat uiteindelijk dit zeer stabiel mini-ras ontstond. De familie Falabella (vele generaties verder) is nog steeds erg trots op het resultaat!

Activiteiten

Een falabella wordt niet bereden. Daar is dit paardje niet geschikt voor.
De falabella wordt het meest gehouden als gezelschapsdier. Je ziet ze ook vaak op paardenshows, waar ze echte blikvangers zijn. Het paardje beweegt goed en mooi en kan ook springen over lage hindernissen. Dit gebeurt meestal terwijl het dier aan de hand geleid wordt.

Unusual Horses: Falabella Miniature


Wanneer je er zelf eentje (of meerdere) aanschaft, zul je merken dat je hen veel kunt leren. Ook komen ze graag knuffelen en je zult al snel merken dat elk paardje zijn of haar unieke karakter heeft. Vanzelfsprekend kun je ook lange wandelingen maken met je grote (kleine) trots, wat de band alleen nog maar sterker maakt. Ze zijn uitermate geschikt voor kinderen, want ze bijten en schoppen niet. Ze zijn heel vriendelijk!

Wij vinden ze in ieder geval geweldig!

Onze artikelen kunnen affiliate links bevatten. Als je op een dergelijke link klikt en vervolgens een product of dienst aanschaft, ontvangen wij een kleine commissie zonder dat dit jou iets extra's kost. Dankzij jouw hulp kunnen wij ons mooie magazine blijven publiceren.

 

Paardenspullen online kopen? MHS Ruitersport

Op zoek naar goedkope paardenspullen? Zelfs voor de allerkleinste shetlanders en minipaardjes slaag je gegarandeerd. ✓ Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden ✓Grootste online ruitershop van Europa ✓ Uitgebreid assortiment met spullen voor paarden, shetlanders en ruiters.

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan