Openbaar dronkenschap....
In de zomer eten de spreeuw, lijster en merel vooral insecten, maar
vanaf de herfst schakelen ze over op vruchten zoals lijsterbes, vlierbes,
meidoorn, sleedoorn en duindoorn.
De bessen-etende vogels eten eerst de allerlekkerste besjes van de allerlekkerste planten. Dan kan het gebeuren dat de bessen
gaan gisten in hun maag. Door dat gisten komt er alcohol vrij waardoor de spreeuw, merel, zanglijster, kramsvogel of koperwiek dronken wordt.
En als het écht winter is, gaan de besjes die de vogels hebben laten hangen, vanzelf gisten omdat het natuurlijk rottingsproces wordt ingezet. Dan kun je best eens een dronken vogel tegenkomen die als ongeleid projectiel rondvliegt, ontredderd van hun tak sukkelt of zelfs laveloos onder de struiken ligt.
Openbare dronkenschap komt ook voor bij duiven, eksters, kraaien en andere vogels die graag een hapje (of meer) pikken van een rottende appel of peer die van de boom in de boomgaard is gevallen. Zodra het fruit op de grond valt begint het rottingsproces en komt er dus ook alcohol vrij. Met alle gevolgen van dien......
Of ze ook een kater hebben na hun bessen- of fruitfestijn, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Maar wij vrezen dat ze toch eventjes moeten bijkomen van hun ‘nachtje uit’!