Wandelende Takken zijn insecten die ook wel 'wandelende takken en bladeren' worden genoemd. Het is fascinerend om te weten dat er meer dan 2500 verschillende soorten wandelende takken bestaan! Veel soorten hebben een glad lichaamsoppervlak en andere hebben stekels en bulten. Je hebt er met een zeer dun en langwerpig lichaam, maar ook met een breed en meer bladachtig lichaam, dit zijn 'wandelende bladeren'. Allemaal zijn ze bijzonder goed gecamoufleerd zodat ze voor hun natuurlijke vijanden (vogels, reptielen en spinnen) moeilijk te zien zijn. Ze komen in het wild voor in tropische en subtropische bossen.
Eigenschappen
De Indische wandelende tak is één van de bekendste vertegenwoordigers van deze groep en het is een uitstekende keuze voor degenen die pas beginnen met het houden van deze insecten, gezien de relatieve eenvoudige verzorging.
Je zal hem niet snel vinden in je lokale dierenwinkel, maar als je er eentje, of meerdere, koopt bij een specialist raden we je aan om ze als eitjes te kopen.
Over het algemeen duurt het 4 tot 8 maanden voordat een wandelende tak volwassen is. Daarna leeft hij nog 3 tot 18 maanden.
De wandelende tak slaapt ondersteboven hangend aan een tak. Als hij wakker is, eet hij langzaam aan zijn blaadjes.
Hij poept maar één keer per week en daarvoor gaat hij naar de grond, verder zit hij altijd in de takken die je in zijn terrarium plaatst. Zorg daarom ook voor een goede bodembedekker.
Je kunt de wandelende tak tam maken, maar je kunt hem niet zomaar oppakken. Hij moet echt uit zichzelf via je hand of arm zijn terrarium uitkomen. Als je hem dan op de tafel zet kun je, in het onderstaande filmpje, zien hoe bijzonder hij beweegt.
Huisvesting
Een ideale plek om je wandelende tak te huisvesten is een terrarium of een faunarium met genoeg ventilatie. Hij heeft liever een briesje dat hem plaagt dan dat hij moet worstelen met de wind. Zorg er dus voor dat zijn terrarium luchtcirculatie heeft, maar zonder te veel directe wind. En hou zeker in de gaten dat de ventilatiegaatjes niet te groot zijn, anders kan je wandelende tak nog wel eens op avontuur gaan.
De wandelende tak is kieskeurig als het op temperatuur aankomt. Hij komt tenslotte uit een tropische omgeving. Hij wil dat zijn huisje zo rond de 20-30° C is, wat betekent dat je waarschijnlijk een warmtelamp nodig hebt. Hij houdt van vochtigheid! Spray dus regelmatig water in zijn terrarium om ze gelukkig te houden.
Wist je trouwens dat de wandelende tak ook vervelt? Hij vervelt 6 tot 9 keer voordat hij volwassen is. Hangt jouw wandelende tak ondersteboven in zijn verblijf en weigert hij te eten, dan kan dit een teken zijn dat hij op het punt staat te vervellen. Soms wordt daarbij de kleur van je huisdier dof en wit, dit hoort er allemaal bij. En vergeet niet, een gelukkige wandelende tak is een onbeweeglijke wandelende tak.
Bovendien is de wandelende tak eigenlijk een nachtdier, dus in de avonden zul je meer plezier aan hem hebben dan overdag.
Voeding
De wandelende tak eet bladeren! Je hoeft alleen maar wat verse bladeren in zijn terrarium te stoppen en hij is tevreden.
Hij kan trouwens wel een beetje kieskeurig zijn. Het is per soort verschillend wat ze eten. Bladeren van de braam, klimop, eucalyptus, rododendron, meidoorn en eik zijn enkele voorbeelden. Dus zorg dat je genoeg van die bladeren bij de hand hebt. Je kunt de takken die je op voorraad hebt in water zetten om ze langer beter te houden.
Weetje
Het langste insect ter wereld is een wandelende tak van 62,4 centimeter. Hij werd in 2016 ontdekt in het zuiden van China.
Conclusie
Hierbij dus een korte uitleg over de Indische wandelende tak en hoe je voor een hem moet zorgen. Een uniek huisdier voor een unieke eigenaar!
Ze zijn misschien niet zo knuffelig als een kat of zo trouw als een hond, maar ze zullen je zeker fascineren met hun vermogen om in hun omgeving op te gaan.