Internationale dag van de Aap


Vandaag, 14 december, is het de internationale dag van de aap!

Op deze dag wordt er om aandacht gevraagd voor de vraag hoe we deze bijzondere dieren kunnen beschermen. Speciaal voor deze dag hebben wij hier diverse apensoorten - die je in de verschillende dierentuinen kunt vinden - op een rij gezet. Vele dierentuinen werken mee aan het behoud van de apen. Sommige apensoorten worden namelijk bedreigd door het kappen van bomen, de industrialisering en (helaas nog steeds) door de handel als huisdier.

In Brugelette (B) ligt PAIRI DAIZA (verkozen tot de beste dierentuin van Europa).
In de 'Land of the Origins' kun je Boliviaanse doodshoofdaapjes zien.
Deze kleine apensoort leeft in grote groepen van 40 tot 50 leden, soms meer dan 200 meter hoog in de bomen van het tropische regenwoud. Ze voeden zich met insecten en insectenlarven, maar soms ook met vruchten, noten en zaden.   

Boliviaans doodshoofdaapje
Boliviaans doodshoofdaapje

In Mechelen (B)  ligt ZOO PLANCKENDAEL.
Hier kun je Berberapen zien. In Europa komen berberapen alleen in het wild voor op de Rots van Gibraltar, waar een populatie van ruim tweehonderd dieren kunstmatig in stand wordt gehouden. De legende gaat dat zolang er apen op de rots leven, Gibraltar in handen blijft van de Britten. De Britten doen er dus alles aan om ervoor te zorgen dat de apen op de rots blijven.  
Berberapen hebben de status 'bedreigd' (EN) op de lijst van de IUCN.

Berberaap
Berberaap

In de ZOO ANTWERPEN (B), in hartje Antwerpen, vind je o.a. Bonobo's. De bonobo en de chimpansee zijn allebei evolutionaire aftakkingen van een gemeenschappelijke aapachtige voorouder van de mens. Het is onbekend of onze gezamenlijke voorouders meer bonobo-achtig of meer chimpansee-achtig was.
Bonobo's hebben de status 'bedreigd' (EN) op de lijst van de IUCN.

Bonobo's
Bonobo's

PAKAWI PARK ligt in Balen (B) en daar kun je Gibbons zien. Zij leven hoog in de bomen en hebben lange armen, met handen die zo gevormd zijn dat ze zich makkelijk slingerend langs takken voort kunnen bewegen, en wanneer ze op de grond lopen, lopen ze rechtop.

Gibbon
Gibbon

In het prachtige Bouillon (B) in de provincie Luxemburg ligt het
PARC ANIMALIER DE BOUILLON.  Daar kun je de Bavianen zien. Bavianen zijn grote grondbewonende apen. Daardoor vallen ze vaak ten prooi aan leeuwen, hyena's, luipaarden, jakhalzen, roofvogels, maar soms ook aan een chimpansee of een python. Ze leven o.a. voor de veiligheid in groepen van 10 tot maar liefst 200 soortgenoten. 

Baviaan
Baviaan

Als je meer wil weten over de Goudbuikmangaby's kun je naar BURGER'S ZOO gaan
in Arnhem (NL). Deze soort komt alleen voor in de Democratische Republiek Congo, ten zuiden van de rivier de Kongo. 
Goudbuikmangaby's hebben de status 'bedreigd' (EN) op de lijst van de IUCN.

Goudbuikmangaby's
Goudbuikmangaby's

In Rotterdam (NL) kun je naar DIERGAARDE BLIJDORP gaan en daar kun je meer over de Gelada's te weten komen.  Hun hoofdvoedsel is gras. Ze zijn de enige apensoort die graast. Bovendien staan de Gelada's bekend om hun voortdurend 'gepraat' tegen elkaar.  

Gelada
Gelada

In Rhenen (NL) ligt OUWEHANDS DIERENPARK.
Daar kun je de bekende Orang-oetans vinden. Volwassen mannetjes hebben grote wangplaten om hun dominantie aan andere mannetjes te tonen. De wangplaten zijn meestal gemaakt van vetweefsel en worden ondersteund door de spieren van het gezicht.

Orang-oetans
Orang-oetans

In Hilvarenbeek (NL) vind je de BEEKSE BERGEN. Daar kun je meer over de Chimpansees ontdekken. De Chimpansees zijn de nauwste nog levende verwant van de mens.
Chimpansees hebben de status 'bedreigd' (EN) op de lijst van de IUCN.

Chimpansees
Chimpansees

Zijn het niet, stuk voor stuk, juweeltjes? En is het niet griezelig hoeveel we op de Bonobo's lijken, of andersom? Ze verdienen allemaal onze aandacht. We willen je bewust maken van het feit dat het niet goed gaat met de apen in de natuur.

Draag je steentje bij. Boek een weekendje Mechelen, Antwerpen of Arnhem en ga de apen bekijken in de mooie dierentuinen die we hier hebben. De dierentuinen van tegenwoordig helpen allemaal bij het in stand houden van populaties, het kweken van gezonde dieren en de herintroductie van soorten in het wild. Bezoek je een dierentuin, dan help je hen om bovenstaande activiteiten, onderzoeken en al wat nodig is, te kunnen blijven doen. 

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan