De schattige Walliser Schwarznase


Het lijkt alsof de Walliser Schwarznase zó uit een tekening is gesprongen. Zoveel krulletjes, zo'n lieve blik in hun oogjes; zijn ze niet schattig?

Oorsprong

De Walliser Schwarznase, ook wel bekend als de Wallis Zwartneus, is een zeldzaam schapenras dat zijn oorsprong vindt in het Wallis-kanton in Zwitserland. De geschiedenis van de Walliser Schwarznase gaat terug tot de 15e eeuw. Het ras ontstond in de bergachtige regio van Wallis, waar schapen werden gefokt voor hun vlees, wol en melk. Door de eeuwen heen is er door natuurlijke selectie een schaap ontstaan dat zich aangepast heeft aan het ruige bergklimaat.

Vroeger, toen er nog geen verwarming was in de huizen, lieten de mensen in Wallis hun Schwarznasen op de benedenverdieping van het huis binnen, dat was in feite hun stal in de winter. Zij gaven zoveel warmte af dat het aangenaam werd in huis.

Kenmerken

Dat ze de naam Walliser Schwarznase hebben gekregen is natuurlijk geen verrassing, met hun zwarte neus. Ze hebben ook zwarte poten of zwarte plekken op hun ellebogen en zwarte oren. 

Het grote contrast met die zwarte 'accenten' is de prachtig krullende witte vacht over de rest van het lichaam en bovenop hun koppie. De vacht is dik en dicht, waardoor de Walliser Schwarznase goed bestand is tegen koude weersomstandigheden. Zowel de rammen als de ooien hebben spiraalvormige horens, die bijna horizontaal uit hun krulletjes tevoorschijn komen.
Elk schaap levert tussen de 3 en de 4,5 kilo wol op per jaar!


De Walliser Schwarznase is een middelgroot schapenras. De rammen hebben een gemiddelde schofthoogte van ongeveer 70 tot 80 centimeter, terwijl de ooien iets kleiner zijn met een schofthoogte van 65 tot 75 centimeter. Wat betreft gewicht, variëren rammen tussen de 70 en 90 kilogram en ooien tussen de 50 en 70 kilogram.

Karakter

Wat betreft karakter, staat de Walliser Schwarznase bekend als een vriendelijk, nieuwsgierig, gemoedelijk, aanhankelijk en intelligent schaap. Ze zijn sociaal en gemakkelijk in de omgang, waardoor ze geliefd zijn bij schapenhouders en hobbyisten. Ze zijn ook gebiedstrouw, wat betekent dat ze niet snel weg zullen lopen van hun vertrouwde omgeving. Bovendien zijn het zelfredzame schapen waarbij de ooien hele goede moeders zijn.

Valais Blacknose The World's Cutest Sheep

Verzorging

De Walliser Schwarznase heeft, net als andere schapenrassen, de juiste verzorging nodig om gezond te blijven. Een belangrijk aspect van de verzorging is het zorgen voor voldoende ruimte en beschutting. Deze schapen hebben ruimte nodig om te grazen en te bewegen, dus een weiland met voldoende gras is ideaal. 

Men rekent doorsnee op 10 schapen per hectare grond. Maar dat is heel erg afhankelijk van de grond. Ook zorg je het best voor enkele afgerasterde weitjes zodat ze kunnen afwisselen en de grond zich kan herstellen. Omweiden is trouwens een belangrijk onderdeel van een goede wormpreventie.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een droge en schone stal waarin de schapen kunnen schuilen bij slecht weer, ze zijn niet dol op regen. Bovendien moeten ze op warme zomerdagen in de schaduw kunnen liggen. Van origine lopen ze in de bergen waar het nooit echt heel warm wordt. Ze zijn gevoelig voor hitte stress. 
Walliser Schwarznasen kunnen twee keer per jaar geschoren worden omdat ze zoveel wol produceren. Voor hun eigen plezier kun je af en toe de krulletjes die voor hun ogen hangen, wegknippen.

Zorg ook goed voor hun hoeven. Normaal lopen ze op steile rotsachtige grond, dus als ze nu constant op een zachte ondergrond lopen, groeien hun hoeven door en kunnen ze problemen krijgen met hun spieren en gewrichten.

Voeding

Wat betreft voeding, bestaat het dieet van de Walliser Schwarznase voornamelijk uit gras en hooi. Ze zijn goed aangepast aan het grazen in bergachtige gebieden, waar ze verschillende soorten gras en kruiden kunnen eten.
Bedenk wel dat dit ras eigenlijk een sober bergschaap is en dat erg rijk grasland op kleigrond, darmproblemen kan geven. Zet ze liever op een wat schraler weitje en voer ze bij met hooi of schapenvoer. Uiteraard is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende vers water hebben. 

Leuk weetje

In Wallis is het elk jaar groot feest wanneer de meer dan 1000 Schwarznasen van hoog uit de bergen naar beneden worden begeleid door een man of 10. Dat is een tocht van enkele dagen, vaak door erg ruig berglandschap. Eenmaal veilig beneden komen de boeren hun eigen schapen uit die enorme kudde halen, dat is natuurlijk een heel gedoe.

Maar het dorp loopt uit, er wordt gezongen en er wordt één Walliser Schwarznase verkozen tot 'het mooiste schaap van het jaar'. Deze krijgt een bloemenkransje op zijn/ haar hoofd.

Eén van onze lezers, Adri, heeft ons dat verhaal verteld. Hij en zijn vrouw waren op dat moment op vakantie in Wallis. Van Adri kregen we ook onderstaande foto doorgestuurd, waarvoor hartelijk dank!

Een Walliser Schwarznase, helaas in de regen, maar toch de mooiste van het jaar!
Een Walliser Schwarznase, helaas in de regen, maar toch de mooiste van het jaar!

Als je geïnteresseerd bent om eens te zien hoe het bij elkaar zoeken van de Walliser Schwarznasen in de bergen in zijn werk gaat, kun je hier klikken

De Walliser Schwarznase is een fascinerend schapenras met een rijke geschiedenis en unieke kenmerken. Met hun opvallende zwarte neus, vriendelijke karakter en aanpassingsvermogen aan barre omstandigheden, zijn deze schapen geliefd bij schapenhouders over de hele wereld. 

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan