Er zijn ware helden onder de trekvogels, échte gouden medaille winnaars!
Uiteraard vinden wij bij Dierenmaatjes alle trekvogels helden en zijn we gefascineerd door de lange verre vluchten die ze maken van en naar hun broedplaatsen. Maar deze 3 kanjers mogen wel even in het zonnetje gezet worden, vonden wij!
De snelste trek
Tijdens de grote vogeltrek in de lente en de herfst zijn er vogels die op een gezapig tempo vliegen en vogels die heel snel vliegen. De recordhouder van de snelste trek van broed- naar overwinteringsplaats is de poelsnip. Op deze bepaald niet erg aerodynamische steltloper, die broedt in het hoge noorden, hadden Zweedse onderzoekers een zender geplaatst. Uit de gegevens bleek dat deze poelsnip een non-stop vlucht van 6.760 km afgelegd had aan een gemiddelde snelheid van maar liefst 97 km/u. In drie dagen vloog deze sterke steltloper van Zweden naar Sub-Sahara Afrika.
De hoogste trek
Sommige vogels worden geholpen in hun trek door rugwind en bepaalde straalstromen. Zo kunnen ze hoger vliegen. Vooral zwanensoorten en kraanvogels maken hier gebruik van. Maar het absolute hoogterecord staat echter op naam van de rüppels gier. Deze Afrikaanse gier werd gedocumenteerd op meer dan 11 km hoogte. Helaas voor deze gier had hij geen zender, maar werd dit nobele record vastgesteld omdat hij op 11.003m hoogte, boven de Ivoorkust, in de motor van een vliegtuig werd gezogen. Uit zijn ‘restantjes’ konden specialisten uitmaken dat het om deze giersoort ging.
De verste trek
Er zijn vogels die regelmatig rusten en zelfs eten tijdens hun grote trek. Maar er zijn ook vogelsoorten (bijna altijd uit de familie steltlopers) die de afstand in één keer afleggen. Sinds vorig jaar is de recordhouder van de verste vlucht in één keer, een rosse grutto. Op de rug van deze vogel was door wetenschappers een satellietzender geplaatst. Uit die gegevens bleek dat hij 13.560 km had gevlogen, van zijn broedgebied in Alaska naar zijn overwinteringsgebied in Tasmanië (Australië). Hij deed dit in 11 dagen en verbrak daarmee het vorige record met ongeveer 350 km. Het vorige record stond trouwens ook op naam van een rosse grutto. Men vermoedt dan ook dat dit record vast alweer verbroken is door een andere rosse grutto, ze dragen immers niet allemaal een zender.