De speelse, vrolijke Valkparkiet


De valkparkiet is een vogelsoort uit Australië.
In tegenstelling tot wat de naam suggereert, behoort de vogel niet tot de parkieten maar tot de kaketoes.

Kenmerken

De (wilde) valkparkiet is 30 tot 35 cm lang. Een gedomesticeerde vogel kan tot wel 40 cm lang worden. Ze kunnen tussen de 18 en 22 jaar oud worden en hij weegt 80 tot 100 gram.

De natuurlijke kleur van de valkparkiet is overwegend grijs met witte vlekken op de ‘schouders’. De vogel heeft een lange staart waarvan de middelste staartpennen langer zijn dan de buitenste. Het mannetje heeft een bleekgele kop met een oranjerode vlek op zijn wang en een opvallende rechtopstaande kuif. Zij staartveren zijn egaal van kleur. Bij het vrouwtje is het geel en het rood wat doffer van kleur. Zij heeft bovendien een regelmatig patroon van horizontale donkere strepen op de buitenste staartveren.    

Zijn persoonlijkheid

Een valkparkiet is expressief, lief, loyaal, slim en kan best snel tam gemaakt worden. Hij is monogaam en blijft dus zijn hele leven trouw aan zijn vrouwtje. Hij drukt zich vooral uit met zijn expressief kopje, zeker wanneer hij je aandacht wil. Hoe jonger je je valkparkiet in huis neemt, hoe makkelijker hij zich aan je zal hechten. Hij heeft veel nood aan liefde en aandacht van jou en als je hem die geeft, is hij erg loyaal. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat hij vaak en hard gaat schreeuwen. Menig burenruzies zijn ontstaan door het geschreeuw van een ontevreden valkparkietje. 

Hoe hou je hem happy?

Een tamme valkparkiet kan een vriend voor het leven zijn. Dankzij je hechte band leer je elkaar beter begrijpen en geniet je nog meer van elkaars gezelschap. Geef je valkparkiet voldoende aandacht door hem mentaal uit te dagen en praat vooral ook veel tegen hem. Hij zal graag terugpraten. Ook is het belangrijk om hem mentaal bezig te houden. Dit kun je doen door hem speeltjes te geven van touw en natuurlijk hout, want hij knabbelt graag. Ook is de valkparkiet dol op lekkernijen.

De valkparkiet is een erg actieve vogel. Hij heeft minstens één uur per dag de tijd nodig om zijn vleugels te strekken. Letterlijk!
Geef hem dus de vrijheid om te vliegen op een veilige en daarvoor aangepaste plek. Verwijder en verberg dus alle gevaarlijke zaken waar hij graag zijn bekje in zet, zoals elektrische kabels, en houdt de hond of kat even uit zijn buurt zodat hij lekker ontspannen en veilig kan rondvliegen. Je zult er plezier aan hebben hem rond te zien vliegen. In het wild zijn ze gewend in groepen van ongeveer 50 soortgenootjes mooie vluchten te maken. Het zit dus in het beestje.

Verzorging

Oké, je valkparkiet moet vrij kunnen vliegen, maar een kooi is nét zo belangrijk. Niet om hem een hele dag in op te sluiten, maar wél om hem een veilige haven te bieden. Een vaste stek waar hij zich kan terugtrekken als hij even op adem wil komen of wanneer je niet thuis bent. De kooi, het liefst een echte papegaaienkooi, moet een horizontaal traliewerk hebben zodat hij goed kan klimmen en zichzelf vasthouden.

Geef hem zeker geen ronde kooi, want dan heeft hij nergens het gevoel veilig te zitten. Plaats de kooi ook zeker minimaal met één kant tegen de muur. Je kunt zelfs een stukje van de bovenkant en zijkant van de kooi met hout bedekken, zodat hij een knus eigen rustplaatsje heeft in zijn kooi.

Zorg voor ronde zitstokken in zijn kooi van verschillende diameters, voorzie veel speelgoed en accessoires. Ook heeft hij een badje nodig zodat hij als hij wil zijn veertjes kan wassen. Verder natuurlijk elke dag vers water en speciaal voer voor valkparkieten. Op de bodem kun je vogelzand of beukenhoutschaafsel leggen.

Het juiste mensenmaatje

Behalve eten, drinken en mentale stimulatie vraagt je valkparkiet dus een hoop meer van jou. De valkparkiet is een heel sociale vogel, die echt kan lijden onder eenzaamheid. Hij heeft nood aan nabijheid (zet zijn kooi dan ook op een plek waar jezelf het vaakst bent, hij maakt graag deel uit van je gezin). Maar ook heeft hij behoefte aan een soortgenootje om zich goed in zijn vel te voelen.  

Idealiter adopteer je een duo valkparkieten. Bij voorkeur op hetzelfde moment, zodat ze zich allebei tegelijkertijd thuis voelen.

Kies je toch voor slechts één parkiet? Dan heeft hij écht dagelijks enkele uurtjes van je aandacht nodig, gewoon om zich goed te voelen. Een spiegeltje is geen goed idee bij een valkparkietje dat alleen is. Het vervangt namelijk niet een écht soortgenootje.

Dirk de valkparkiet doet weer jingle bells (onder andere)

Als je de tijd én de energie hebt om aan je valkparkietje(s) te besteden, dan kom het volgens ons helemaal goed!

#dierenmaatjesvoorhetleven!

Meest recente posts

Inschrijven Nieuwsbrief

Zo word je altijd als eerste op de hoogte gebracht van ons laatste nieuws, updates, jobs, tips & promoties. Stay UP-TO-DATE!

In de kijker

Wil jij met je maatje ook een keer in ons magazine?

Meld je dan hier aan om in Maatje van de Maand te komen.

Meld je aan