Oorsprong
Uit documenten blijkt dat de oude Egyptenaren al vijfduizend jaar geleden met huiskatten leefden, de vermoedelijke voorouders van de Egyptische mau. Deze mau verscheen aan het begin van de twintigste eeuw in Europa, dankzij fokkers uit Italië, Zwitserland en Frankrijk.
Ondanks dat de mau bijna uitstierf rond 1945 door de Tweede Wereldoorlog (zoals vele rassen), wist de verbannen Russische prinses Nathalie Troubetskoy het ras te redden. Ze bracht één mau van Egypte naar Italië waar ze er nog twee vond. Later, in 1956, reisde ze naar Amerika met haar drie mau's om een fokprogramma te starten. Bijna alle hedendaagse mau's zijn afstammelingen van deze bloedlijn.
Kenmerken
De Egyptisch mau is goed ontwikkeld en heeft een evenwichtig geproportioneerd spierstelsel. Zij heeft een gracieus voorkomen. Zij is van gemiddelde grootte en ze weegt 2,5 tot 3,5 kilogram. De kater kan 4 tot 5 kilogram wegen. Ze heeft middelgrote tot grote, redelijk spitse oren met een brede basis en een grote tussenruimte tussen de oren. Haar ogen zijn groot, amandelvormig en staan enigszins schuin, ze zijn intens kruisbessen-groen.
Op haar middellange zachte vacht komen de volgende 3 'patronen' het meeste voor:
- “Black silver spotted tabby”, oftewel zilver met zwarte stippen
- “Brown (black) spotted tabby”, oftewel bruin met donkere stippen
- “Black smoke”, zwart-grijs met een zilvere gloed.
Ze is de enige kat ter wereld die van nature gestipt is. Bovendien heeft ze een overlappend stuk huid bij de achterpoten waardoor ze een enorme bewegingsvrijheid heeft en ook nog eens zeer behendig is bij het maken van sprongen.
Persoonlijkheid
De Egyptische mau is elegant, sierlijk, gevoelig, mensgericht, interactief en heeft een sterke binding met haar mensenmaatje(s). Ze is intelligent en actief. Tegenover vreemden is de Egyptische Mau vaak relatief terughoudend.
Ze heeft de liefde van haar naasten nodig omdat ze zonder deze liefde regelrecht ten onder zal gaan. Dat zorgt er dan ook voor dat ze de liefde van haar baasje regelmatig op een subtiele manier zal opeisen.
Verzorging
Ze houdt ervan als haar vacht geborsteld wordt en hierdoor voelt ze zich ook meer met haar baasje verbonden. Borstel haar daarom zeker eens per week (vaker mag natuurlijk ook en zal zeer zeker op prijs gesteld worden). Dit zorgt er bovendien weer voor dat er minder haren blijven hangen op je meubels.
Voor de verzorging van de nageltjes is het belangrijk dat ze een krabpaal tot haar beschikking heeft. Misschien zelf meerdere. Hier kan ze ook nog eens haar territorium mee afbakenen.
Daarnaast kun je de verzorging van het gebit bevorderen door af en toe droogvoer te geven.
Ideale mensenmaatje
De Egyptisch mau is aanhankelijk en knuffelig en hoe meer je daar de tijd voor neemt hoe dieper je band met haar zal worden. Ze is dol op spelletjes en dat komt goed uit want dat heeft ze heel hard nodig. Het is voor haar een levensbehoefte. Ze zal je dankbaar zijn wanneer je haar op die manier uitdaagt.
Ook het samenleven met andere soortgenoten biedt de Egyptische Mau de impulsen die ze nodig heeft om zich op haar gemak te voelen. Zeker als je als baasje wat minder tijd hebt om het beestje bezig te houden is het erg belangrijk dat ze ook andere katten in haar nabije omgeving heeft.
Tenslotte zou een tuin met vrijloop ideaal voor haar zijn. Als je in een appartement woont moeten er verschillende klimmogelijkheden zijn. Deze dame zit graag hoog en zou baat hebben bij meerdere plekjes waarvan ze van een bepaalde hoogte naar buiten zou kunnen kijken.
Rasgebonden gezondheidsproblemen
De inteelt is hoog bij dit ras en daarom is blaasgruis een veel voorkomend probleem. Ook hartfalen en komt veelvuldig voor. De Egyptische mau krijgt vaker de dodelijke ziekte FIP. De basis voor het ontwikkelen van FIP is een virusinfectie. Voor meer informatie kijk zeker eens op de raskattenwijzer hieronder.
Raskattenwijzer | DierenmaatjesRaskattenwijzer |
Leuk weetje
De Egyptische Mau is de snelste van alle katten. Ze kan topsnelheden van wel 50 kilometer per uur bereiken. Omdat ze af en toe stoom af zal blazen en ook wat grotere passen kan zetten, is het erg belangrijk dat ze een goede uitlaatklep in huis heeft. Ideaal voor haar is, zoals gezegd, een grote tuin. Vanwege haar nadrukkelijke bewegingsdrang is het dus belangrijk dat ze als buitenkat beschouwd wordt, zeker omdat ze ook erg graag springt en klautert.