Het hangbuikzwijntje, ook wel bekend als minivarken of Vietnamees varkentje, is een uniek huisdier dat je leven kleur en energie kan geven.
Oorsprong en kenmerken
Dit minivarkentje is afkomstig van Vietnamese boerderijen, waar hij al eeuwen geleden gehouden werd voor zijn vlees en mest. Pas in 1866 kwam het eerste hangbuikzwijntje naar Europa voor de opening van de dierentuin in Boedapest.
Hij kan tussen de 12 en 20 jaar oud worden. Het belangrijkste verschil met andere rassen is de eigenaardige lichaamsbouw. Hij heeft een gedrongen gestalte met een aantal flinke huidplooien en korte pootjes.
Hangbuikzwijntjes wegen gewoonlijk tussen de 40 en 80 kilo. Ook de afmetingen van hun lichaam varieert en ligt ergens tussen de 40 en 50 centimeter. Ze hebben haren op hun kop en over de bovenkant van hun rug. Hun rug staat een beetje hol en hun buik hangt bijna tot op de grond. Ze hebben korte gedrongen snuiten. De kleur varieert van zwart, wit tot grijs en een combinatie daarvan.
Het karakter
Het Hangbuikzwijntje is veel meer dan alleen maar een schattig gezicht. Hij is volgzaam, nieuwsgierig en energiek. Hij is bijna nooit agressief. Met de juiste motivatie is hij bereid om te spelen, rennen en nieuwe activiteiten uit te proberen. Hij kan een geweldige aanwinst zijn binnen een gezin met opgroeiende kinderen.
Het zwijntje is bijzonder expressief en zoekt graag contact met mensen. Hierdoor kun je zeer goed een emotionele band met hem opbouwen. Hij houdt er bijvoorbeeld van om geaaid te worden of geborsteld met een stevige rubberen borstel. Hij vindt het leuk om (met anderen) rond te rennen en geniet van het gezelschap van mensen en andere huisdieren.
Het minivarkentje is erg intelligent. Hij leert makkelijk en snel. Je kunt hem trainen net als een hond. Hij leert reageren op zijn naam, hij kan kunstjes leren, trucks onthouden en uitvoeren. Hij kan ook, net als een hond, mooi naast je aan de lijn leren lopen.
Begin wel op tijd met de training/ opvoeding, anders kan dit zwijntje een handvol worden, en dat wil je liever niet. Zoals gezegd is hij heel slim, en kan dus ook snel foute of stoute dingen aanleren. En leer hem dat dan maar weer eens af!
Verzorging
Hoewel sommige uitspraken suggereren dat varkens 'vies' zijn, is het tegenovergestelde waar. Het hangbuikzwijntje is zeer schoon, stinkt niet en hij leeft niet graag in een vuile omgeving. Hij zal nooit zijn eigen hok of slaapplaats bevuilen. Zoals bijna alle zoogdieren heeft hij een vacht, maar weinig haar, in vergelijking met honden en katten. Zijn lijf moet wel dagelijks goed nagekeken worden op wondjes of zweertjes op zijn vacht, of tussen zijn huidplooien. Het beste doe je dat door hem lekker te borstelen, zodat je gemakkelijk overal kan kijken zonder dat hij het doorheeft. Dat is ook een mooi moment om je band met hem te versterken. Het zwijntje verliest trouwens ook geen haar.
Omdat varkens niet of nauwelijks kunnen zweten, raken ze hun warmte niet kwijt via de huid. Daarom heeft het hangbuikzwijntje vooral in de warme zomer nood aan een flinke plas water of het liefst een poel met modder. Op die manier kan hij afkoelen, houdt hij zijn vacht schoon en vrij van parasieten en beschermd het tegen zonnebrand. Als je hem dan ook nog toegang geeft tot een stevig object waar hij lekker tegenaan kan schuren én een lekker stukje grond waarin hij kan wroeten dan is hij al heel gauw tevreden.
Hij is afkomstig uit een gematigd klimaat en gedijt dus het beste in een omgeving tussen 19º C en 25º C. Hij is kwetsbaar voor extreme hitte en kou, dus let goed op de temperatuur van zijn leefruimte.
En het allerfijnste is, dat je hem kunt leren om zijn behoefte te doen waar jij het hem aanleert!
Het is voor het hangbuikzwijn ook erg belangrijk dat hij genoeg lichaamsbeweging krijgt. Hierdoor worden zijn gewrichten en spieren sterkt en blijft hij op gewicht. Omdat hij zoveel gewicht meedraagt op zijn relatief korte poten, is het van groot belang dat zijn poten en hoeven sterk en gezond blijven. Je kunt hem blij maken met een hele grote bal of met ringen en ander stevig speelgoed. Hij speelt graag.
Dieet
Het hangbuikzwijntje is een omnivoor en kan dus veel verschillende soorten voedsel eten.
Hij eet overigens ontzettend graag! Zijn dagelijkse voeding moet echter rijk zijn aan groenten en fruit (ongeveer 70% van hun dieet) en granen. En zoals alle zoogdieren, hebben ze veel vers, schoon water nodig om gehydrateerd te blijven. Gebruik de vuistregel dat je hem tussen de 0,5 en 2 % van zijn totale lichaamsgewicht aan voer per dag geeft, en het liefst voer je hem twee maal per dag. Hij heeft een goede biologische klok. Hij wil graag zijn eten op dezelfde uren en ook op dezelfde plek. Hij is een echt gewoontedier.
Commercieel geproduceerd voer, specifiek ontworpen voor gewone varkens, is niet geschikt voor hangbuikzwijnen. De reden hiervoor is dat dit type voer gericht is op het snel vetmesten van de dieren, in plaats van het bieden van een evenwichtige voeding. Hangbuikzwijnen die dit voer consumeren, lopen het risico om te snel in gewicht toe te nemen.
Er zijn verschillende graanvoeders die gebruikt kunnen worden als basis voor de voeding van het zwijntje. De beste optie is om zelf het voedsel samen te stellen en daarbij advies te vragen aan je dierenarts of veearts.
Het spreekt voor zich, maar geef hem geen vlees, chocolade, alcohol, rauwe aardappels of schillen van aardappels. Dat is zeer slecht en soms zelfs giftig voor hem. Gebruik liever een stukje fruit als je hem tussendoor iets wil geven.
Gekende problemen
- Als de varkenshuid pukkelig, vlekkerig, korstig, rimpelig of schilferig is, dan kan het varkentje ziek zijn of een onschuldig huidkwaaltje hebben.
- Ook kan de huid in de plooien gaan 'smetten' en kunnen er ernstige, slecht genezende wonden ontstaan.
- Schurft is een huidaandoening waar je alert op moet zijn. Een schurftbesmetting kent een acute en een chronische fase. Acute schurft gaat gepaard met rode pukkels. Zonder behandeling gaat acute schurft na enkele weken over in chronische schurft met korsten in de oren en op de achterpoten en fikse jeuk tot gevolg.
- Varkens hebben van oorsprong een lange snuit, maar dit zwijntje heeft een korte snuit. Soms heeft hij zoveel huidplooien rond zijn wroetschijf dat er slecht genezende smetplekken kunnen ontstaan. Het kan ook zijn dat hij moeite heeft met ademhalen (vooral als het warm is) of raakt zijn neus verstopt. Ook kan die korte gedrongen snuit voor extra druk rond de ogen zorgen.
- Als gevolg van een beschadiging of ontsteking van de klauw kan het hangbuikzwijntje kreupel raken. Kreupelheid is te herkennen doordat hij één poot wat naar voren plaatst, om zo het gewicht op de andere drie poten te brengen. Meestal is zijn rug daarbij wat gekromd.
- Natte en koude omstandigheden, van de herfst tot en met het voorjaar, kunnen allerlei reumatische klachten geven, variërend van ochtendstijfheid tot reuma en artritis.
Conclusie
Als je je hangbuikzwijntje voorziet van goede voeding, beweging, aandacht en een schone omgeving, dan heeft hij niet veel meer nodig om gezond te blijven en zul je merken dat hij net zo'n fijn gezelschap kan zijn als een hond of een kat.